Eliminada l'exigència que els pares puguin triar la llengua de l'educació dels seus fills
El ple del Parlament Europeu (PE) ha aprovat un text alternatiu del PSOE, CiU, PNB, EA i ICV en defensa del model lingüístic català, i ha rebutjat l'informe sobre multilingüisme promogut pel diputat del PP Luis Herrero, entre d'altres, en el qual s'insta a garantir el dret dels pares a triar sempre la llengua d'educació dels seus fills. La unió dels grups Socialista, Liberal i Verd va ser suficient per tirar endavant el document, que ha obtingut 335 vots a favor, 279 en contra i 69 abstencions.
El text suprimeix alguns punts de l'informe original elaborat pel portuguès Vasco Graça Moura (Partit Popular Europeu), que havia estat aprovat per la comissió de Cultura i Educació de l'Eurocambra amb diverses esmenes proposades per Luis Herrero (PP).
El principal punt que s'elimina del text és el que demana garanties per a la possibilitat que els pares escullin la llengua en què han d'educar els seus fills als països en que, com Espanya, coexisteixen diversos idiomes oficials.
Aquest crida es reemplaça per un altre paràgraf, que considera "essencial" protegir el multilingüisme en aquestes zones. "És un triomf del sentit comú", ha dit després de la votació l'eurodiputada socialista Maria Badia, que ha afegit que l'informe al qual donava suport al PP només "intentava tergiversar les coses".
Badia ha recordat que l'educació i l'ensenyament de les llengües són competència dels Estats membres, i ha considerat que amb "algunes de les esmenes del PP espanyol" s'arribava "a demanar a la UE coses que no depenen d'ella. Hem aconseguit deixar les coses tal com estaven, que estaven molt bé", ha assenyalat.
El parlamentari de CiU Ignasi Guardans ha destacat que "s'ha impedit una maniobra electoral del PP. No hem convertit la resolució alternativa en una declaració de suport al nostre model educatiu, el que hem fet és impedir que algú, de manera injusta i amb enganys sobre la realitat social catalana, intentés condemnar-lo.
L'eurodiputat d'ICV Raül Romeva, que signava el text al costat de Badia, Guardans i eurodiputats del PNB i EA, ha assegurat que amb la seva aprovació "s'han netejat les coses" i es promou el multilingüisme, com pretenia el PE en un principi.
Ha afegit que "en el cas de Catalunya, hem demostrat que el model d'immersió lingüística és una garantia per tal que els alumnes puguin comptar amb un coneixement absolutament raonable i òptim de les dues llengües oficials, i criticar aquesta opció és anar en contra del multilingüisme" .
Segons Luis Herrero, "s'ha fet una traveta monumental a l'exercici d'un dret bàsic que no té res a veure ni amb Catalunya ni amb Espanya. No m'importa el resultat de la votació, el que m'importa és defensar un principi i és que els pares tenen dret a decidir en què llengua oficial en un Estat poden rebre l'educació els seus fills".
L'informe del PE subratlla la "avantatge competitiu" que suposa el coneixement de diverses llengües, i defensa accions com els programes d'intercanvi escolar i l'ús de subtítols en lloc del doblatge.
El secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan, ha afirmat que “es tracta d’un nou suport que ens arriba des de la Unió Europea: s’ha donat suport recentment al projecte de llei de cinema, en un moment en què aquest suport és molt valuós per al nostre Govern, des de la Comissió Europea; i ara es dóna suport al nostre model lingüístic a l’àmbit educatiu des del Parlament Europeu”.
Per a Joan, “aquests suports explícits haurien de fer reconsiderar els seus plantejaments a aquells que, de manera sistemàtica, tant des d’altres llocs de l’Estat espanyol com des de dins de Catalunya, intenten torpedinar un model lingüístic que contribueix a la cohesió social i a la igualtat d’oportunitats entre tots els ciutadans del nostre país”.
El candidat d’Esquerra al Parlament Europeu, Oriol Junqueras, ha celebrat la derrota del PP i ha assegurat que aquest fet "demostra un cop més la necessitat d’estar present en tots els àmbits institucionals, incloent-hi el Parlament Europeu, on hem de tenir una representació sòlida per poder aconseguir victòries com aquesta. A Europa, cada dia s’hi decideixen aspectes que afecten a la nostra vida quotidiana, fins i tot referents a l’àmbit lingüístic i, per això, cal defensar també a Europa la immersió, que és una aposta importantíssima que configura la columna vertebral del nostre país".
e-notícies (24.03.2009)